torsdag 2 maj 2013

66 sekunder till drinkarna!

Idag började vi dagen men en stadig frukost bestående av havregrynsgröt och tofumackor, vi lyxar till de men det visste ni alla sen förra inlägget.
Vi började i alla fall med att besöka ett stort buddistiskt tempel i centrala Shanghai idag, Jing’an. Där inne var det rökelser för fulla muggar. Inne i den stora hallen/salen fanns en Buddah tillverkad av 15(!) ton silver. Den var 9 meter hög, ganska maffig faktiskt. Det var en lite surrealistisk känsla att gå runt på tempelområdet och titta på tempelbyggnaderna för utanför murarna reste sig skyskrapor, hundratals meter höga.
Efter att vi var färdiga med det religiösa för dagen begav vi oss mot det mycket mer oreligiösa finanscentrumet i Shanghai, här har troligen många oheliga dealar slutits. (Ja, det är Patrik som är i farten).
Vi gick med raska steg direkt till världens högsta observatoriebyggnad, visste vi om detta innan? Svar, Nej. Den som lever, lär. I alla fall… Kajsa var osäker, hon tyckte det var för dyrt att åka upp men jag stod på mig, Kajsa har liksom redan köpt en genomskinlig skjorta för lika mycket som det kostade att åka upp så det var inte svårt.
Jag försökte också fixa studentpris utan att visa studentkort, det var inte lätt och jag misslyckades också.  Någon gång ska ju vara den första.
Resan uppåt började i alla fall med en resa nedåt, hur konstigt det än låter. Hissen gick upp i en jäkla fart 0-500m 66 sek. Det kändes i öronen!
Väl där uppe fick man gå på glasplattor med staden under sina fötter, det var en liten svindlande känsla, efter att ha gått runt där uppe avslutade vi turen med var sin drink i skybaren. Efter drinkarna behövde vi båda ”pudra näsan”, till vår förvåning och glädje kunde man automatiskt (alltså, inbyggt) i toastolen skölja av sitt underrede, man kunde välja värme, tryck, fram- eller bakspolning med mera. Jag (Patrik) bara behövde prova, betyg: hade kunnat ha det hemma!
Sedan begav vi oss hem för att tvätta, kläder denna gång.

Shanghai dag 1 och 2

Planet som tog oss till Shanghai från Beijing var inte lika farligt som alla andra plan, tycker jag (Kajsa). Är planen tillräckligt stora känns det inte som ett plan. Finns det dessutom en TV-skärm framför med olika filmer och serier som man kan distraheras av så är det ännu bättre.
Från flygplatsen tog vi bekvämt och billigt tunnelbanan till vårt vandrarhem som är helt fantastiskt! Det enda negativa är att det är ganska opersonligt, till skillnad från Beijing så pratar man inte riktigt (vad vi märkt än) med andra gäster osv. Men det är fräscht och det finns vatten med en altan/brygga och bambu och uteplatser och allting. Rummet är ganska litet, men även det är jättefint och vi har ett eget badrum. Vi har ingen dörr till toaletten, men vem behöver det…
Igår strosade vi runt i närområdet och handlade gröt och nudlar till våra kommande frukostar och middagar (vi har inte tillgång till riktigt kök, bara kokande varmvatten).  Vi har hittat jättebillig skivad marinerad tofu, så vi äter som kungar på morgonen nu.  Gröt, tofu-mackor och te.
Idag, 1 maj, åkte vi till Peoples Square, i hopp om ett pampigt 1-maj-firande. Det var inte så mycket firande förutom att det var mycket folk på gatorna och mycket folk i parkerna. Efter en liten promenad i Peoples Park som var prydd med massa kinesiska röda flaggor gick vi längs med en lång gågata som skulle ta oss till floden. Jag har aldrig sett en sån folktät gata… Framme vid floden tittade vi på det obligatoriska TV-tornet som var stort och fint. Som vanligt var det många som ville fotografera oss, Patrik har börjat fotografera tillbaka på alla som vi hinner. En person sprang han efter och jagade med kameran… Vi stannade i det området tills det blev mörkt för att på kvällen kunna se över floden när allt var upplyst. Neonlampor♡
Jag (fortfarande Kajsa), har blivit lite för solbränd på mina axlar. Så nu blir det väl någon vecka med heltäckande skjorta.
Imorgon ska vi kanske till ett känt tempel här i Shanghai, Jing’an Tempel.