söndag 14 april 2013

Fel håll, 4 minuter och Google translate

Jadå... Detta blev ju riktigt intressant.
Vi lyckades få ström till daton den sista biten på gårdagens sträcka, var tydligen 110v i uttagen, visste inte ens att det fungerade men den som testar lär sig. Jaja... Det blev i alla fall Jackie Brown som fick avsluta den tredje sträckan av järnvägen för Irkutsk. Det blev ganska sent, kom väl i säng vid en halv 2 och skulle upp vid en sju-snåret var tanken för att lämna tåget 8.30, gott om tid! Det tyckte inte tågvärdinnan som stormade in vid halv sju och (på ryska) undrade varför vi inte redan var uppe. Alltså 2 timmar innan tåget kommer till stationen... HETS!

Gott om tid var det ja...
Tanken var ju att vi skulle röra oss bort från Irkutsk redan samma morgon för att ta oss till Baikalsjön, där vi skulle spendera en natt på stranden (inte utomhus) och se sjön som alla stannar till vid för att utforska lite grann. Dessutom skulle hostlet ha bastu, isbad och grejer.

Vi är färdigätna, packade och klara en timme innan vi ska vara framme och bestämmer oss för att lägga oss och vila, inga kontigheter. Tåget stannar till ca 30 min innan vi ska av och vi ser att det står Irkutsk blablabla på stationen, går ut och frågar en tjej och "njet-njet" det är nästa station. Tåget stannar kvar i ca 15 min, efter 13 upptäcker Kajsa, helt slumpmässigt att tågstationen som ska ta oss till Baikalsjön inte är "njet-njet" nästa utan det är denna, springer av tåget när det nästan rullar... PUH! Första räddningen.

Hör och häpna, tredje personen vi hittar som pratar engelska. Riktigt bra dessutom, hjälper oss att köpa biljett till Sludyanka, går bara tre tåg om dagen, sån tur att vi hinner med. Allt är frid och fröjd, 40 min tills tåget ska gå.

I högtalarna ropar dom ut Sludyanka, det är trots allt 10 min tills tåget ska gå så vi gör oss iordning, knatar ut i snön till plattformen, tåget rullar in, namnet verkar stämma på tåget, great! Vi går på...

Vi åker första stationen, en tågvärd kommer och river biljetterna. Allt lugnt. Kajsa som lärt sig läsa krylliska, kollar hur många stationer vi ska åka, det är svårt att höra i högtalarna vad dom ropar ut, frågar i alla fall en tågvärd om hjälp. Efter mycket om och men har vi tagit tåget åt fel håll och hoppar av för att ta tåget tillbaka till stationen, allt är lugnt, det är över en timme tills det andra tåget för dagen ska gå. Enda lilla pytte problemet är; det finns inte en människa eller något som lever på den lilla stationen vi lyckats hoppa av på.

Efter 20 min lyckas vi hitta en buss som kan ta oss åt rätt håll, vi försöker även kommunicera med några lokalbor som inte läst annat än ryska hela sitt liv. De får fram google translate och lyckas förklara hur vi ska ta oss vidare och hjälper oss av.

När vi kommer tillbaka till ursprungsstationen har vi missat det andra tåget med 4 minuter. WTF! Nästa går 8 timmar senare... Vi lägger ned projektet att ta oss dit ut och beger oss istället iväg till hostlet som är bokat för dag två och tre. Lyckas få rummet en dag tidigare. Där sitter vi i skrivande stund och planerar för hur vi ska ta oss till sjö-jäveln imorgon istället :)
Hittade en god matig torrmat. Platt och liten när den är torr.
Några tryck senare på kartongen och lite varmvatten....
En måltid som var god, mättande,
krämig, varm, smakar inte torrmat och billig!