torsdag 11 april 2013

Transsibiriska del I

Vi har nu åkt på transsibiriska järnvägen i två dygn. Det är ganska skönt och avslappnande samtidigt som det är lite tråkigt. Hytten som vi har delar vi med två ryska män, varav en av dom pratar några få ord engelska.
Britsarna är oväntat bekväma, och 98% av tiden spenderas i britsarna där vi lyssnar på musik, äter mat, dricker te eller sover.

Kajsas iPod har halvt lagt av, utan att ha den ikopplad i en portabel laddare (tack Patrik U!) hade den inte fungerat alls. Vi tog (tyvärr) inte med några böcker, vi trodde att batteriet på datorn skulle hålla längre än vad det gör. Det finns bara ett uttag per vagn, så det är inte lönt att använda upp det lilla batteriet som finns på datorn. Så det blir lite kortspel, ritande och mycket vilade istället.
Toaletten är en sits, när man är klar med det man ska göra trampar man på en pedal och ett lock öppnas i toalettsitsen, och allt hamnar på järnvägsspåret under oss!

Det märks att det inte är turistsäsong på järnvägen. Det är mycket stirrande på oss. Vi betalar överpris i caféet när vi köper vatten, så till nästa gång får vi ta med det. Kokande vatten däremot får vi gratis.

Idag när det var ett längre stopp vid en station var det en rysk kille som gick av och köpte en glass åt oss. Först förstod vi inte om han ville sälja den till oss, inte heller förstod vi vad det var. Vår kupékamrat förklarade att det var en present.
Senare på kvällen kom killen tillbaka med sin betydligt äldre kompis (vi trodde det var far - son, vilket vi senare fick reda på att dem inte var...). De frågade om vi skulle med till restaurangvagnen, vilket vi kunde följa med på.
Myten om att ryssar dricker en flaska vodka var till maten är sann!

Imorgon bitti lämnar vi tåget för att vara i Omsk. Tåget är varmt och mysigt, men det blir lite långtråkigt i längden.


Sibiriens huvudstad, Omsk

När vi närmade oss stationen i Omsk kom ryssarna som drack mycket vodka till vår lilla hytt. Klockan var 05:45 och en av dom hade med sig en öl som han ville bjuda oss på. Lite tidigt för det tyckte vi...
Dem frågade oss hur vi skulle ta oss till vårt boende, när vi sa att vi inte visste ringde en av dom en "taxi".
Vi trodde vi kunde gå till vårt boende men det visade sig vara 1 mil... Så vi är glada över att vi fick en taxi som inte kunde lura oss till pengar (vår ryss från tåget hade sagt åt oss att betala max 190 rubel).

Och då kommer vi till hotellet. Riktigt fint tyckte vi med tanke på priset vi fått när vi gjorde bokningen. Sedan visar det sig att vi skulle betala 900 rubel mer, vilket är ungefär 180 sek. Det var inte så farligt ändå, tyckte vi, och sov första natten riktigt fint.

Idag fick vi knackningar på dörren (vi kan inte ställa om dygnet! 5 timmar skiljer sig från Sverige) om att vi skulle ha checkat ut för en timme sedan. Skulle vi bo kvar fick vi betala 2500 rubel till.
Som tur var hade vi kvar bokningen på datorn så efter mycket om och men och diskussioner på halvknackig engelska från hotellpersonalen så kom vi fram till att vi fått fel rum, betalat för mycket osv. Dom ville även att vi skulle betala för ytterligare en natt om vi trots allt ville stanna (även om vi bytte till ett annat rum). 
Patrik övertalade dom att vi inte skulle betala något mer, och det gick hem.
Vi tror att dom bara jävlades när dom gav oss ett rum på 4e våningen.

Annars händer inte så mycket i Omsk. Folk pratar än mindre engelska här, och det finns inte mycket att titta på. Imorgon bär det av till Novosibirsk!
Lapskojs is teh shiet. Pulverpotatismos, ärter på burk, rysk mjukost,
paprika, lök, vitlöks-ketchup, salt, peppar, blandade örtkryddor. Ljummet.

Transsibiriska del II

Andra delsträckan med tåget var bara 9 timmar. Vi åkte då inte 2-klass, utan med platzkarte, dvs 3-klass. Det är en hel vagn som tar ungefär 60 människor och det finns inga hyttar.
Det är lite obekvämare, men prisskillnaden är stor, så på de kortare sträckorna kommer vi att åka i platzkarte.

Det är, i alla fall på den här sträckan, mindre folk här än i 2-klass, så om någon tänker åka och inte är allt för bekväm av sig och vill spara mer än hälften av kostnaden på biljetten, platzkarte  is för you.