onsdag 3 april 2013

Pälsar, flytande kväve och Jesus Christ our Saviour

Sädär ja...
Då har vi varit i Moskva några dagar och börjar känna oss ganska hemmastadda. Vi kan åka tunnelbana och hitta rätt utan att förstå namnet på en enda hållplats, det gäller bara att leta tecken som man känner igen och räkna antalet hållplatser vi ska åka. Vi har till och med förstått hur självvägning av grönsaker fungerar i mataffären. Det var inte det lättaste till en början men efter att ha stått och sett ut som fån när vi lämnade fram en hel kundkorg med mat, två bananer och en rödlök, nästan blivit utskällda för att vi inte vägt varorna kom en relativt nyinflyttad spanjor fram, gick ur kön och visade mig (Patrik) hur apparaten fungerade. Efter att ha stått och pratat en stund med honom, vägt varorna, tänkte jag gå och betala för bananerna och löken i tron om att Kajsa redan betalt för resten, fel hade jag. Kajsa stod kvar framme i kassan med en lång kö bakom sig, de väntade på bananerna och löken. Fick sedan reda på att kassörskan hade vägrat ta emot Kajsas betalning på de första varorna, hon ville ta betalt för allt. Schysst? Kanske, slapp i alla fall köa en andra gång.

Kefirpaket! :)
Igår (2:a dagen i Moskva) gick vi en sedvanlig liten turistsväng på de flesta "måste se" sakerna. Vi såg S:t Basil's Cathedral, motivet på Kefirpaketet om det hjälper någon att förstå vad det är. Röda torget, vilket inte var mycket mer än ett stort torg, vi såg GUM, Rysslands första köpcentrum, riktigt fashionabelt måste jag säga, vi testade ett Sovjetiskt self dining-ställe, låter värre än vad det var, man plockade små färdigrätter, blev riktigt gott tillslut. Vi såg också Jesus Christ Saviour Church, gick aldrig in, tog bara ett varv runt, hur speciell kan en kyrka vara liksom (speciellt efter att vi har varit i Vatikanen)?

Middag: Nudlar, oliver, inlagda ärtor på burk, extra krydda: en sten. Testade även laxchips, mycket godare än vad det låter, Kajsa blev riktigt frälst.

Idag då...

Att alla bär päls i Ryssland skulle vara en myt. Nej, det är ingen myt, ALLA går runt i pälsmössor, pälsjackor, pälskappor... Var tredje människa bär någon form av päls här, är det inte päls så är det i motiv att päls, leopardjacka, zebraväska osv osv.

Idag tänkte vi uppleva The Scorpions - Wind of Change. Ni vet låten; "I follow the Moskva, down to Gorky Park, Listening to the wind, of change". Så vi tog tunnelbanan till Gorky Park, en nöjespark som öppnade 1955, och det verkar inte ha hänt något där sedan dess.

Vi köpte idag lite flytande kväve på burk, efter att ha googlat "vårtmedel" till ryska och skrivit upp på krylliska och gett till apotekspersonalen. Personen var väldigt hjälpsam och använde google translate hon också för att kommunicera med oss. Jag (Kajsa), har och har haft en vårta på tummen sedan säkert 10 år tillbaka, och nu börjar den göra ont. Hoppas -196 C hjälper nu då. Lite svårt att förstå manualen bara. Hur svårt kan det vara att frysa bort lite vävnad.

Middag: En burk vita bönor i tomatsås, iste,
öl och rostade pumpafrön.

Tack och hej!
/Patrik och Kajsa