söndag 5 maj 2013

Shanghai de sista dagarna

Vi har upptäckt att Shanghai mest är för finans-nissar i kostym, men det finns ändå saker att göra för gemene man/turist.
I fredags var vi på vår första ”open bar”, det vill säga betala inträde, sedan får man dricka hur mycket man vill. Då kan man göra på två olika sätt: Antingen så dricker man upp det man har beställt och beställer först därefter något nytt att dricka. Eller så kan man utnyttja det hela, och göra som Patrik. Man beställer en öl, dricker ur den i 7 minuter, tycker att den är ”avslagen” och beställer en ny. Bara för att man kan.
Lördagen blev kort pga kvällen innan. Vaknade vid tre-tiden på eftermiddagen.  Tog oss i kragen och lunkade ned till lobbyn för att boka vandrarhem i Hong-Kong. Vi hade blivit varnade för ett jättekomplex kallat ”Chung King Mansion”, det var det billigaste men också typ det läskigaste stället man kan bo på. Det valde vi bort.
Senare träffade vi två svenskar som vi satt och pratade med hela kvällen, en kock och en servitris från Gotland respektive Vemdalen.
Idag började vi dagen med att åka till ”Ancient town”, en äldre del av Shanghai. Den var totalinvaderad av turister! ”Vi kom, såg och segrade” på ungefär en timme, det var lite smågulligt med vatten som rann genom kvarteren med någon ”gondol-liknande” sak som for under broarna. Annars bara vanliga turistaffärer som säljer samma sak som sin granne.
Sedan tog vi tunnelbanan för att åka till ”Yuyuan Park”, en trevlig liten park mitt i stan, den var svårare att hitta än vi förväntat oss och vi gick fel ett antal gånger men vi hann se en mängd andra saker på vägen, vi hann till och med käka en väldigt dyr (i Kina mått mätt) lunch. Där våra krabbdumplings hade bytts ut till fläsk(krabb)dumplings som Kajsa fick erfara. Hon kommer tydligen ihåg hur fläsk smakar efter tre år utan. Efter att ha spottat ut maten i en servett fick vi veta att det som är krabbdumplings i den engelska menyn tydligen är fläskdumplings i den kinesiska. Lite konstigt tycker vi men ok… De bytte ut våra köttdumplings till efterrätter, inte riktigt vad vi var ute efter men det var inget kött i alla fall.
Sedan gick vi och köpte oss varsitt par skor och med det tog även den sista dagen på stan i Shanghai slut. Imorgon beger vi oss till Guilin, lite mer countryside av Kina. Är troligtvis ganska turistigt också men ändå...