måndag 22 april 2013

På grund av Kinas blockering av blogger kan Kajsa och Patrik inte blogga därifrån, så därför kommer jag (AndersG) att lägga upp text och bilder från Sverige.
Det som påverkar är att det kan vara svårt för dom att svara på era eventuella kommentarer.


På den näst sista sträckan med Transsibiriska järnvägen fick vi åka ett kinesiskt tåg. Standarden var mycket högre och allt var fräschare och mer modernt än på de ryska tågen.
Då ryska och kinesiska spår har olika bredd, var vi tvungna att vid gränsen mellan Kina och Ryssland hoppa av i en pytteliten håla för att vänta fyra timmar för byte av hjul på tågen.
Under tiden som vi väntade gick vi runt i den lilla byn och letade efter ett café för att äta frukost. Vi hittade en restaurang och beställde varsin vegetarisk pizza som innehöll: ost, ketchup, majonnäs, burkmajs, burkärtor, tomat, blomkål och… dill!
Efter att vi hoppade på tåget igen var det 4 timmar av passkontroll, utcheckning ur Ryssland, kontroll av kupé och bagage. Sedan åkte vi 500 meter med tåget, så var vi på den kinesiska sidan. Samma procedur igen, fast med kinesiska militärer istället. Sammanlagt blev det 13 timmar som vi var på i princip samma ställe. Fast i olika länder, 500 meter ifrån varandra.
Över natten hade tåget ändå rört på sig, och när vi vaknade var vi nästan framme i Harbin. Vår första kinesiska stad!