torsdag 11 juli 2013

Hemfärd

Vår blogg är inte slut ännu, vi måste först berätta om hur vi kom hem...

Som vi tidigare har skrivit så tog vi nattbussen från Surat Thani till Bangkok för att i Bangkok spendera sista dagen på Khaosan Road och shoppa presenter till nära och kära. Resan tog lång tid och bussen stannade långt ifrån där vi blev sagda att bussen skulle stanna. Lite sura blev vi när vi hamnar i utkanten av Bangkok (som inte är världens minsta stad...) och nu fyra på morgonen ska ta oss in till stan. Både taxi och tuk-tuk tog överpriser till Khaosan Road (400 baht), så efter lite om och men hittar vi en lokal buss som tar oss in till Khaosan Road för 6,5 baht. Bättre pris tyckte vi och blev genast lite gladare.

Går till vandrarhemmet som vi tidigare har bott på i Bangkok men det var fullt. Efter att ha gått runt lite i närområdet hittar vi ett lätt inrökt rum som ändå var fräscht och billigt. Skulle bara betala och lämna passen. Passen... Var är passen? Ja, inte där vi hade lagt dem när vi åkte bussen. Okej... Letar igenom väskorna. Nope, inte någonstans... Blir en taxi till svenska ambassaden.

På svenska ambassaden är dem inte så hjälpsamma och vi blir skickade till polisen, immigrationsverket och banken. För provisoriska tar svenska ambassaden 1600:-/pass. Ja, men toppen! Vi var nästa helt slut på pengar. Hemma är klockan nu tre på natten. Bara att ringa hem och be om pengar. Efter att ha betalat en löjligt stor summa pengar för ett papper som gör att vi kan ta oss hem så måste vi åka till immigrationsverket för att de ska kontrollera våra visum och sätta rätt stämplar. Jaha. Det är 3 mil dit. Hur mycket kostar inte den taxiresan?!

Vi kommer dit, väntar på att de ska öppna efter lunch. Kontrollerar våra papper och söker upp oss på datorn för att titta på visumen. Tittar lite, tittar på oss. Tydligen har jag (Kajsa) stannat 2 veckor för långt i landet. Även om visumen skulle gälla i 60 dagar. Troligtvis hade inte mitt visum registrerats när vi åkte in i Thailand från Kambodja. Tur att vi hade kvittona från Thailändska ambassaden i Hong Kong kvar.

Efter detta kände vi oss fattiga och delade en taxi med en spanjor till närmsta "skytrain". Därefter direkt till flygplatsen där vi spenderade nästan ett dygn för att vi inte ville bo på ett vandrarhem efter detta. Och sedan blev det en 11 timmars flygresa till Stockholm och sedan en timme till Köpenhamn. Äntligen hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar